Drożdżowa róża z wiśniami

Drożdżowa róża z wiśniami

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 50 dag mąki
    • 10 dag masła
    • 10 dag cukru
    • 2 jajka
    • 1 szklanka mleka
    • 5 dag drożdży
    • łyżeczka startej skórki z cytryny
    • szczypta soli

    Nadzienie:

    • 50 dag wiśni
    • 10 dag cukru
    • torebka cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka cynamonu

    Dodatkowo:

    • masło i mąka do przygotowania formy
    • 1 jajko do posmarowania ciasta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do miski przesiej mąkę ze szczyptą soli. Pośrodku zrób zagłębienie, wkrusz drożdże. Wlej letnie mleko. Gdy rozczyn wyrośnie, wbij jajka, dodaj cukier i skórkę otartą z cytryny. Wyrób ciasto. Do ciasta dodaj stopione masło, wyrób. Odstaw do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj na prostokąt.

Wiśnie wydryluj, wymieszaj z cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Rozłóż na cieście. Ciasto zwiń w zgrabną roladę (wzdłuż dłuższego boku). Mocno zalep brzeg. Następnie ostrym nożem pokrój roladę w równe plastry (ok. 4 cm grubości). Formę posmaruj masłem, posyp mąką.

Zwinięte plastry ciasta ustaw pionowo w formie. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika. Piecz 50 min w temp. 180 st.


Komentarze