Drożdżowe rogaliki z malinami

Drożdżowe rogaliki z malinami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 150 g świeżych malin 
    • 200 g masła 
    • 85 ml mleka 
    • 3 jajka 
    • 40 g świeżych drożdży 
    • 500 g mąki 
    • 35 g cukru 
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rozpuść masło w rondelku i odstaw do wystygnięcia. Do mąki wrzuć pokruszone drożdże, sól i cukier. Mleko podgrzej i wlej wraz z rozbełtanymi 2 jajkami oraz przestudzonym masłem do mąki.

2

Wyrób gładkie ciasto, a następnie włóż je do miski i zakryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3

Rozgrzej piekarnik do 190°. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na okrągłe placki o średnicy ok. 25 cm. Każdy placek podziel na 8 równych trójkątów. Na każdym trójkącie połóż po 2-3 maliny i zaczynając od brzegu placka zwiń trójkąty w rogaliki. Ułóż rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15–20 min.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze