Duszona kaczka

Duszona kaczka

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • kaczka wypatroszona 1 szt.
    • smalec 5 dag
    • margaryna 8 dag
    • cebula mała 1 szt.
    • jabłka winne małe 2 szt.
    • majeranek, sól
    • mąka pszenna
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kaczkę opłukać pod bieżącą zimną wodą, osączyć i podzielić na cztery lub sześć kawałków. Porcjowane mięso natrzeć solą i pozostawić na kilka minut.

W międzyczasie cebulkę obrać, pokroić w drobną kostkę, a jabłka obrać ze skórki, wybrać komory nasienne i podzielić na cząstki.

Do rondla lub brytfanny włożyć tłuszcz, rozgrzać go i na gorący wkładać porcje mięsa. Obsmażyć dosyć mocno ze wszystkich stron. Obsmażone kawałki kaczki posypać majerankiem, dodać cebule i cząstki jabłek, podlewając zaraz niewielką ilością wody. Rondel przykryć i ustawić na niezbyt silnym ogniu. Dusić do miękkości, podlewając co jakiś czas wodą. Gdy mięso będzie miękkie, należy je wyjąć z sosu uzyskanego podczas duszenia i ułożyć w ciepłym miejscu.

W tym czasie sos przetrzeć przez sito. Kaczkę podawać na ciepło z sosem naturalnym lub zagęszczonym zawiesiną z mąki pszennej. Jako dodatki można dodać kluski ziemniaczane, ziemniaki a także modrą kapustę z goździkami lub surówkę z białej kapusty.


Komentarze