Duszone mięso z jelenia z dynią

Duszone mięso z jelenia z dynią

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g łopatki z jelenia
    • 1 cebula czerwona
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • 300 g dyni
    • 50 g orzechów włoskich
    • 20 g mąki
    • 20 ml oleju słonecznikowego
    • 300 ml bulionu warzywnego
    • 50 g pora
    • 150 ml śmietanki 30%
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 2 łyżki konfitury z żurawiny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mięso z jelenia umyj i wytrzyj dokładnie w ręcznik kuchenny. Pokrój na małe kawałki i przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. 

2

Oprósz mięso w mące. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso.

3

Obierz cebulę i czosnek. Pokrój cebulę w drobną kostkę, a czosnek w plasterki i dodaj do smażonego mięsa. Duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE aż warzywa lekko się zrumienią.

4

Następnie przełóż całość do rondelka. Wlej teraz bulion warzywny i duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso zmięknie. 

5

Pora umyj i pokrój w kostkę. Dynię również pokrój w podobnej wielkości kawałki. Warzywa dodaj do duszonego mięsa, wymieszaj i gotuj ok. 5 minut, aż zmiękną. Następnie dolej śmietankę i wsyp cynamon. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku solą i pieprzem.

6

Orzechy pokrój na kawałki, 3 gałązki natki posiekaj i dodaj następnie do mięsa – całość wymieszaj. Jelenia przełóż do misy porcelanowej, a na wierzch dekoracyjnie nałóż konfiturę z żurawiny. 


Komentarze