Duszone porcje kurczaka z kumkwatem i papryką

Duszone porcje kurczaka z kumkwatem i papryką

  • 00:55
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • cały kurczak (ok. 1 kg) 
    • 100 g kumkwatów 
    • 1 papryka czerwona 
    • 50 g marchewki 
    • 50 g cebuli 
    • 1 ząbek czosnku 
    • 2 gałązki rozmarynu 
    • 3 gałązki natki pietruszki 
    • 100 ml białego wina 
    • 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 
    • 10 g cukru 
    • 50 ml śmietanki 
    • 20 ml oliwy 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kurczaka umyj i osusz na kuchennym ręczniku. Pokrój na części. Przetnij skórę w pachwinach i odetnij udka. Następnie przetnij udka w chrząstkach na podudzia i pałkę. Z grzbietowej części odetnij filety ze skórą i skrzydełkiem. Od skrzydełka odetnij w miejscu łączenia „V” część z małą lotką. Przy części z filetem powinna zostać tylko jedna kostka skrzydełka. Przekrój całe piersi na dwie części. Pozostałe elementy korpusu będą idealne na wywar lub rosół. Przypraw porcje kurczaka solą i świeżo mielonym pieprzem. Obsmaż kurczaka na oliwie w szerokim rondlu. Ważne, aby mięso było zrumienione z każdej strony. 

Obierz warzywa i pokrój na plasterki. Dodaj do smażonego kurczaka. Połam gałązki rozmarynu i też dodaj do rondla. Smaż wszystko razem. Kumkwaty pokrój na ćwiartki i dodaj do kurczaka. Wlej wino i, jak tylko alkohol odparuje, dolej bulion. Przykryj i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE kurczaka przez 45 min, aż dobrze zmięknie i będzie swobodnie odchodził od kości. Pod koniec duszenia dopraw jeszcze aromatyczny sos solą i cukrem. Będzie miał przyjemny cytrusowy posmak kumkwatu, a dodany cukier podkreśli smak.  

Wyjmij porcje kurczaka na półmisek, a sos zapraw śmietanką. Dokładnie wymieszaj. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do sosu. Znów wymieszaj i polej mięso na talerzu. Jeżeli chcesz, możesz udekorować danie kawałkami kumkwatów i świeżym rozmarynem.


Komentarze