Duszony bakłażan z pomidorami i kaszą kuskus

Duszony bakłażan z pomidorami i kaszą kuskus

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g kaszy kuskus
    • 3 gałązki mięty
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • 1/2 cytryny
    • 1 bakłażan
    • 300 g pomidorów pelati pokrojonych w kostkę
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 20 g imbiru
    • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
    • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
    • 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
    • 50 ml oliwy
    • 300 ml wody lub bulionu warzywnego
    • 4 gałązki świeżej kolendry
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Cebulę i czosnek obierz. Bakłażana umyj i pokrój w dużą kostkę (ok. 1,5 cm). Imbir pokrój w cienkie plasterki, a potem na kawałki. Do rondelka wsyp przyprawy: kmin, koper, kolendrę i podgrzej na sucho. Następnie przełóż do blendera lub moździerza i zetrzyj na proszek.

2

W szerokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, lekko przypraw solą i świeżym pieprzem. Smaż do momentu, aż cebula się zeszkli PORADA KONTEKSTOWA - ZESZKLENIE

3

Następnie dodaj kawałki bakłażana i przyprawy. Smaż dalej. Gdy bakłażan zmięknie i lekko się zrumieni, dodaj pomidory i wlej 300 ml wody lub bulionu warzywnego. Dodaj plasterki cytryny i poszarpane listki natki pietruszki i mięty. Przykryj i duś wszystko, aż bakłażan będzie zupelnie miękki.

4

Wsyp kaszę, wymieszaj i ponownie przykryj garnek. Zagotuj danie i odstaw na 15 minut, aby kasza wchłonęła płyn.

5

Następnie odkryj i przenieś patelnię na stół. Udekoruj potrawę listkami z kolendry i startą skórką cytryny.


Komentarze