Duszony bażant w winie na groszkowym puree

Duszony bażant w winie na groszkowym puree

  • 02:00
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 bażant (ok. 450 g)
    • 300 ml białego wina
    • 6 plastrów wędzonego boczku
    • 3 gałązki tymianku
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 300 g zielonego groszku mrożonego
    • 50 ml śmietanki 30%
    • 500 g dyni
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 50 g masła
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Bażanta dokładnie umyj i pokrój na porcje (ćwiartki). Odetnij filety wraz ze skrzydełkiem i oddziel udka od kręgosłupa.

2

Przypraw mięso lekko pieprzem i zawiń każdy kawałek w wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE boczek. Nie sól mięsa, bo boczek jest już słony. Przełóż do formy do pieczenia. Posiekaj zioła i posyp nimi mięso. Polej niewielką ilością wina, aby zakryć dno naczynia. Wstaw do pieczenia w temp. 160° na ok. 1,5 godziny. Podlewaj regularnie winem, aby mięso dusiło się cały czas w płynie.

3

W międzyczasie przygotuj dynię. Obierz ze skóry i pokrój na ćwiartki. Wydłub pestki i pokrój dynię na kawałki. Przełóż do naczynia, polej oliwą, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz gałązką tymianku. Wstaw naczynie z dynią do pieczenia obok bażanta na ok. 15–20 minut. Dynia powinna być zrumieniona i miękka.

4

Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. W rondelku rozgrzej masło i dodaj cebulę oraz czosnek. Przypraw od razu solą i pieprzem.

5

Jak tylko cebula i czosnek zrumienią się, dodaj zielony mrożony groszek i go podduś. Groszek potrzebuje kilku minut, aby stać się miękkim. 

6

Wlej śmietankę i zagotuj razem z warzywami. Zgnieć teraz groszek na puree. Przełóż od razu na półmisek, obłóż dekoracyjnie pieczonym bażantem i kawałkami pieczonej dyni. Na końcu polej jeszcze winnym sosem z pieczenia i podaj do zjedzenia.


Komentarze