Duszony bób z paskami kurczaka w kremowym sosie

Duszony bób z paskami kurczaka w kremowym sosie

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g bobu
    • 200 g filetu z kurczaka
    • 1 papryka czerwona
    • 1 cebula 
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 cytryny
    • 3 gałązki natki pietruszki
    • 200 ml bulionu warzywnego
    • 200 ml śmietanki 30%
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Bób obierz ze strączków. Wsyp do gotującej się i przyprawionej solą wody. Gotuj przez ok. 5 minut. Bób powinien być jeszcze twardy wraz z łupiną. Podgotowanie bobu eliminuje jego goryczkę. Odsącz go z wody i przełóż do miski. 

Obierz warzywa i dokładnie umyj. Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w większą kostkę. Filety drobiowe pokrój w paski i przypraw solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W szerokim rondlu podgrzej oliwę. Podsmaż kurczaka i, jak tylko się zrumieni, przełóż go na osobny półmisek. 

Ponownie na patelnię włóż paprykę, cebulę oraz czosnek i podsmaż. Przypraw jeszcze do smaku i dodaj pokrojoną w plasterki cytrynę. Następnie dodaj podgotowany bób i wlej bulion warzywny. Gotuj na średnim ogniu, aż płyn odparuje. Wlej śmietankę i dodaj kurczaka. Duś wszystko razem. Dodanie kurczaka na koniec gwarantuje, że będzie soczysty.

Posiekaj jeszcze listki natki pietruszki i wymieszaj z duszonym bobem oraz kurczakiem. Przełóż na półmisek i od razu podawaj.


Komentarze