Duszony karczek z warzywami z gorącego kociołka

Duszony karczek z warzywami z gorącego kociołka

  • 01:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 mała główka kapusty młodej
    • 60 dag karczku wieprzowego pokrojonego w cienkie plastry
    • 3 ziemniaki młode
    • 2 papryki żółte
    • 2 grube marchewki
    • 1 cukinia młoda
    • 1 cebula
    • 4 łyżki musztardy
    • 1 łyżeczka kminku
    • kilka gałązek tymianku
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Warzywa i mięso pokrój w cienkie plastry. Karczek obtocz w musztardzie, posól i dopraw pieprzem. Tak zamarynowane mięso trzymaj w chłodnym miejscu przez godzinę. Po tym czasie na dnie kociołka wyłóż kilka liści młodej kapusty i zacznij układać składniki warstwowo. Najpierw kapusta, potem plastry mięsa i warzywa: ziemniaki, cebula, marchewka, papryka, cukinia. Warzywa dopraw tymiankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Warstwy układaj do skończenia się składników. Wierzch zapiekanki przykryj liśćmi kapusty. Kociołek zamknij przykrywką i włóż do żaru w ognisku na godzinę. Podawaj ciepłe.

Jeśli chcesz, by zapiekanka po wyjęciu nie rozpadła się, wyłóż kociołek folią aluminiową. Dzięki niej przeniesiesz potrawę bez naruszenia warstw.


Komentarze