Duszony schab nadziewany morelą podawany w sosie miodowym

Duszony schab nadziewany morelą podawany w sosie miodowym

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
    • 7 dag suszonych moreli (ok. 12 szt.)
    • 100 ml miodu
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 1 i ½ szklanki wody
    • 5 łyżek oleju
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mięso umyj. Przekłuj wzdłuż na wylot końcówką drewnianej łyżki. Powstały otwór wypełnij suszonymi morelami. Z wierzchu mięso natrzyj solą i pieprzem. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°. Schab włóż do naczynia żaroodpornego, polej olejem i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 50 min. Pod koniec pieczenia podlej 1 szklanką wody. Wyjmij pieczeń z piekarnika. Wywar z pieczeni przelej do garnka. Dodaj miód, dopraw solą i pieprzem. Zagęść sos mąką ziemniaczaną wymieszaną w połowie szklanki zimnej wody. Schab pokrój w plastry i polewaj sosem. Polecamy podawać z ziemniakami z wody, posypanymi drobno posiekanym koperkiem.


Produkty polecane przez Roberta Makłowicza: zamów produkty w Tesco Ezakupy
Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze