Dynia marynowana

Dynia marynowana

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1 kg dyni
    • 1 szkl. octu winnego
    • 50 g cukru
    • 5 goździków
    • 1 płaska łyżeczka estragonu suszonego lub świeżego
    • 10 g soli
    • 1 szkl. wody
    • ewentualnie cynamon do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Dynię umyj, obierz, wyjmij pestki i oczyść. Tylko twardy miąższ pokrój w dużą kostkę. Zagotuj wodę z octem, dodaj przyprawy, wymieszaj, aby cukier i sól się rozpuściły. Dynię przełóż do czystych słoików, zalej przygotowaną zalewą do wysokości ok. 2 cm poniżej brzegu słoika. Słoiczki lekko zakręcaj.

Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, postaw na niej słoiki i zalej wodą do 2/3 ich wysokości. Gotuj słoiki przez ok. 10 min. Po pasteryzacji PORADA KONTEKSTOWA - PASTERYZACJA nakrętki mocno dokręć. Słoiczki wyjmij i postaw do góry dnem do czasu ostudzenia. Przechowuj słoiki w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

Z podanej ilości składników otrzymasz 2 słoiki marynowanej dyni.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze