Dynia zapiekana z warzywami

Dynia zapiekana z warzywami

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ok. 1 kg dyni
    • 3 jaja
    • 1 cebula
    • 1/2 szkl. kwaśniej śmietany
    • sok z 1/2 cytryny
    • pęczek koperku
    • 2 łyżki masła
    • przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Dynię umyj i obierz, wyjmij pestki, pokrój miąższ w sporą kostkę, posyp solą i skrop cytryną. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na maśle. Dusząc na małym ogniu, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Następnie dynię przełóż do naczynia żaroodpornego i dodaj cebulę.

Jajka wbij do osobnej miseczki i roztrzep wraz ze śmietaną, dodaj przyprawy do smaku. Następnie zalej nimi dynię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 30 min. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj. Po upieczeniu, dynię posyp koperkiem.


 


Komentarze