Dyniowe risotto z szałwią i mascarpone

Dyniowe risotto z szałwią i mascarpone

  • 01:10
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 dynia hokkaido
    • 2 szalotki
    • 400 g ryżu arborio (100 g na osobę)
    • 100 ml białego wina
    • bulion warzywny
    • 5 listków szałwii
    • 100 g mascarpone
    • 100 g masła
    • 100 g parmezanu
    • 1 łyżka mleka
    • przyprawy: sól, pieprz, oliwa z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Dynię obierz ze skóry, pokrój na kawałki i piecz w temperaturze 200ºC, aż lekko zbrązowieje. Następnie zblenduj ją na purée. W rondlu podsmaż posiekane szalotki, dodaj ryż i wymieszaj delikatnie, unikając przypalenia. Dodaj wino i poczekaj, aż wyparuje. Dodaj bulion i poczekaj, aż ryż go wchłonie. Powtarzaj, aż ryż stanie się al dente. W połowie gotowania wrzuć masę dyniową. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kiedy ryż będzie gotowy, dodaj starty parmezan i masło, wymieszaj całość i odczekaj chwilę, aż danie uzyska kremową konsystencję. Liście szałwii wraz z odrobiną oliwy usmaż na patelni i dodaj do risotto. Serek mascarpone wymieszaj z mlekiem i przełóż do rękawa cukierniczego, a następnie udekoruj nim gotowe danie.

 


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze