Dżem agrestowy

Dżem agrestowy

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg agrestu
    • 100 ml wody
    • 300 g cukru
    • 2 łyżki spirytusu 

       
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Owoce umyj dokładnie i obierz, a następnie włóż do naczynia żaroodpornego, zasyp cukrem i lekko podlej wodą. Piecz w temperaturze 180°, aż owoce staną się szkliste (ok. 15-20 min).

Słoiczki sparz gorącą wodą, a pokrywki wrzuć na 2 - 3 s. do wrzącej wody. Następnie przełóż pokrywki na ściereczkę, dokładnie osusz i przetrzyj je wewnątrz spirytusem. Przetrzyj spirytusem także gwint słoika. Gotowy agrest przełóż do słoików i szybko zakręć – owoce powinny być gorące.

Z podanej w składnikach ilości składników przygotujesz ok. 4 małych słoiczków z dżemem.


Komentarze