Dżemy i marmolady

Na samą myśl o nich zaczynasz mieć ochotę na coś słodkiego. Dżemy i marmolady kuszą mocno owocowym smakiem. Chcesz ich spróbować? Szybkim krokiem przejdźmy do kuchni i zróbmy te niezwykłe przysmaki. 

Słodkie przetwory z owoców to zamknięte w słoiczkach wspomnienie lata. Z wielkim apetytem jemy je zimą z ciastem czy kawałkiem chleba. Zanim jednak je przygotujemy, warto poznać różnicę między marmoladą, dżemem a konfiturą. Marmolada charakteryzuje się dokładnie przetartymi owocami, których nie widać w całości. Dlatego do jej przygotowania najlepsze są te owoce, których miąższ podczas gotowania całkowicie się rozpadnie. Dżemy rozpieszczają podniebienia smakoszy kawałkami owoców. Konfitura natomiast delikatnie smażona, a nie gotowana, zaskakuje smakiem całych owoców. 

 

filtrowanie (23 przepisy):
sortowanie: