Dżem morelowy

Dżem morelowy

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg moreli 
    • 350 g cukru 
    • 1/2 laski cynamonu 
    • 125 ml wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Umyj i wyparz 4–6 słoików 250 ml. Następnie umyj i wypestkuj morele. Wsyp morele do garnka, dolej 125 ml wody i zasyp owoce cukrem. Postaw garnek na niewielkim ogniu i cały czas mieszając, tak żeby cukier się rozpuścił, doprowadź do wrzenia. Gotuj mieszając od czasu do czasu jeszcze przez ok. 1 godzinę. Na 10 min przed końcem gotowania wrzuć do dżemu cynamon. Kiedy dżem osiągnie właściwą konsystencję, wyciągnij cynamon i rozłóż dżem do wyparzonych słoików.


Komentarze