Dżem rabarbarowy

Dżem rabarbarowy

  • 02:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg rabarbaru
    • 600 g truskawek
    • 400 g cukru
    • sok z 1 cytryny
    • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rabarbar umyj i pokrój na centymetrowe kawałki. Truskawki umyj i obierz z szypułek. Rabarbar wraz z owocami wsyp do garnka. Dodaj sok z cytryny i cukier. Mieszając zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj przez godzinę. Po tym czasie odstaw garnek z dżemem na 1 dzień w chłodne miejsce. Następnego dnia dodaj goździki i zagotuj ponownie dżem. Gotuj przez następną godzinę. Gorący dżem przelej do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Przechowuj w ciemnym miejscu.


Komentarze