Dżem z chilli

Dżem z chilli

  • 01:30
  • 2 porcje
  • 435 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​12 dużych czerwonych papryczek chili (tych średnio pikantnych)
    • 2 duże dojrzałe pomidory
    • 1 łyżka oleju słonecznikowego
    • 1 mała cebula
    • 1 kwaśne jabłko
    • 150 ml octu z czerwonego wina
    • 100 g cukru
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Papryczki kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy nasiona. 

2

Kładziemy na blasze skórką do góry i opiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C, aż skórka zacznie się marszczyć i przypiekać.

3

Wyjmujemy je z piekarnika i wkładamy do szczelnej plastikowej torebki, by odwilgły, następnie obieramy ze skórki i drobno siekamy.

4

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, kroimy w kostkę i razem z papryczkami wrzucamy na patelnię, na której wcześniej na oleju została zeszklona drobno pokrojona cebula.

5

Dodajemy obrane i starte jabłko, wszystko zalewamy octem, dodajemy cukier i sól do smaku. Gotujemy na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Gorący dżem zamykamy w małych, wyparzonych słoikach, podajemy do wędlin i serów.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze