Dżem z jabłek i gruszek z rodzynkami

Dżem z jabłek i gruszek z rodzynkami

  • 00:50
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg jabłek
    • 1 kg gruszek
    • 1 kg cukru
    • 1/2 szkl. rodzynek
    • 16 goździków

    Dodatkowo:

    • 8 małych słoików
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rodzynki namocz na 2 godziny w ciepłej wodzie, odsącz i umyj. Jabłka i gruszki umyj, obierz, przekrój na ćwiartki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Owoce zasyp cukrem i pozostaw na 1godzinę. Następnie przełóż na dużą patelnię, dodaj rodzynki i duś wszystko ok. 30 min.

W tym czasie wyparz słoiczki: zalej je wrzącą wodą i wysusz. Podobnie zrób z przykrywkami.
Gorący dżem kładź do słoiczków, pozostawiając od góry ok. 2 cm pustej przestrzeni. Do każdego słoika dodaj po 2 goździki. Zanim szczelnie zakręcisz słoiki, upewnij się, że pokrywki są suche. Następnie gotowy dżem odstaw do góry dnem do ostygnięci. Słoiki przechowuj w zaciemnionym miejscu.


Komentarze