Dżem z marakui i brzoskwiń

Dżem z marakui i brzoskwiń

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 marakuje
    • 4 brzoskwinie (ok. 400 g)
    • 150 g cukru
    • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Umyj i wyparz dwa słoiki o pojemności ok. 150 ml. Brzoskwinie obierz ze skórki i wyciągnij pestki. Pokrój w kostkę. Do małego garnka wlej 2 łyżki wody, wsyp brzoskwinie i zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 10 min pod przykryciem, mieszając co jakiś czas. Kiedy brzoskwinie zmiękną i puszczą sok dodaj cukier, miąższ z marakui i cukier waniliowy. Zwiększ ogień i mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj dalej bez przykrycia, na średnim ogniu, cały czas mieszając (ok. 30 min). Dżem jest gotowy, kiedy brzoskwinie się rozgotują, a całość nieco zgęstnieje. Gorący dżem nałóż do wyparzonych słoików i szczelnie zamknij.


Komentarze