Dzik à la Hortobàgy

Dzik à la Hortobàgy

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 800 g schabu z dzika
    • 2 łyżki oleju słonecznikowego
    • 1 łyżka mąki
    • 3 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka słodkiej węgierskiej papryki w proszku
    • szczypta ostrej węgierskiej papryki w proszku
    • 5–6 dojrzałych, obranych ze skórki pomidorów
    • 5–6 podłużnych zielonych lub żółtych papryk
    • 1 łyżeczka mielonego kminku
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku
    • 100 g paprykowanej węgierskiej kiełbasy
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Oczyszczone z błon mięso kroimy w plastry grubości jednego palca.

2

Każdy plaster nacieramy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, panierujemy w mące.

3

Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu, obsmażamy mięso na mocnym ogniu z obu stron, lekko je rumieniąc, przekładamy do osobnego rondla.

4

Na patelnię po smażeniu dodajemy resztę tłuszczu, wkładamy pokrojoną w półplasterki cebulę, szklimy ją, dodając po chwili posiekany czosnek. Wsypujemy słodką paprykę w proszku, mieszamy, dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kawałki pomidory, pozbawioną gniazd nasiennych, pokrojoną w kawałki paprykę, doprawiamy majerankiem, kminkiem i ostrą papryką. 

5

Całość zagotowujemy, podlewamy powstałym sosem mięso w rondlu. Dodajemy pokrojoną w plastry paprykowaną kiełbasę, dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, w razie potrzeby podlewając nieco wodą. Doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem, podajemy z kluseczkami typu galuszka. 


Komentarze