Dzwonko sandacza zapiekane z warzywami

Dzwonko sandacza zapiekane z warzywami

  • 00:50
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 cały sandacz
    • 2 marchewki
    • 2 selery
    • 1 pietruszka
    • 40 g koncentratu pomidorowego
    • 2 liście laurowe
    • 3 ziela angielskie
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 30 g mąki do ryby
    • 80 ml oleju
    • 1 cytryna
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • przyprawy: cukier, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Sandacza umyj i zeskrob łuski. Osusz rybę ręcznikiem kuchennym. Przełóż ją na deskę i odetnij nożyczkami płetwy grzbietowe i brzuszne. Nożem odetnij głowę i pozostałe płetwy. Pokrój sandacza na dzwonka o grubości ok. 1, 5 cm. Przypraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej połowę oleju. Każdy kawałek ryby obtocz w mące pszennej i smaż na złoty kolor z obu stron. Przełóż rybę do formy żaroodpornej. Obierz warzywa i pokrój w podobnej wielkości paski. W szerokim rondlu podgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem, dodaj marchew seler i pietruszkę. Smaż razem na mocnym ogniu. Przypraw solą i pieprzem, aby warzywa nabrały smaku. Włóż liść laurowy i ziele angielskie. Dodaj pomidory i jeszcze smaż przez 1 minutę.

Do warzyw dolej ok. 200 ml wody i duś, aż lekko zmiękną. Pod koniec dodaj skórkę i sok z cytryny. Posiekaj natkę pietruszki i dodaj. Dopraw na koniec jeszcze cukrem i ewentualnie solą. Sos powinien być lekko słodkawy i cytrusowy.

Gorącym sosem warzywnym zalej rybę w formie i wstaw do pieczenia na ok. 25 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 170°. Aromatycznego sandacza wyjmij i przełóż z formy na półmisek. Dodatkowo możesz udekorować cząstkami cytryny i gałązkami natki pietruszki.


Komentarze