Efektowne kanapki rolowane

Efektowne kanapki rolowane

  • 00:20
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 8 kromek pełnoziarnistego chleba tostowego z ziarnami
    • 1 bakłażan
    • 50 g rukoli
    • 30 g suszonych pomidorów
    • 30 ml oliwy
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka bułki tartej
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, natka pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Bakłażana umyj, polej oliwą, przypraw solą i wraz z czosnkiem wstaw do pieczenia w temp. 180° na 35 min. Następnie odstaw do schłodzenia.

Obierz skórę z bakłażana, a miąższ przełóż do miski i rozgnieć widelcem wraz upieczonym czosnkiem. Przypraw solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Wymieszaj z bułką tartą i odstaw.

Pomidory suszone wyjmij z zalewy i pokrój w paseczki. Sałatę rukolę umyj i odsącz  w kuchennym ręczniku lub odwiruj w suszarce do sałaty.

Rozłóż kromki chleba tostowego i nożem zetnij skórę. Na każdą kromkę nałóż pastę z bakłażana i kawałek pomidora oraz liście rukoli, a następnie zawiń w rulon. Ponieważ chleb jest sprężysty, łatwiej daje się formować. Gotowe kanapki ułóż na półmisku i dekoruj listkami świeżej natki pietruszki.


Komentarze