Egipska sałatka z soczewicą

Egipska sałatka z soczewicą

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 liście sałaty lodowej
    • zielona soczewica
    • 1 młoda cebulka
    • 1 papryczka chilli
    • 5 zielonych oliwek
    • 5 czarnych oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Soczewicę umyć i gotować do miękkości ok. 25–30 minut, odcedzić i wystudzić. Sałatę umyć, wysuszyć, podzielić na małe cząstki i wyłożyć nią spód półmiska. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półksiężyce – skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Chilli pokroić w wąskie paski.

Przygotować sos: oliwa z oliwek, sok z reszty cytryny, sól, sos sojowy, zmiażdżony czosnek. Soczewicę wymieszać z cebulą, papryczką i sosem, wyłożyć na liście sałaty. Danie posypać zielonymi i czarnymi oliwkami.


Komentarze