Enchilada

Enchilada

  • 00:50
  • 5 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 10 placków tortilli
    • 1 kg mielonej wołowiny
    • 1 szkl. fasoli czarnej lub czerwonej
    • 1-2 papryczki jalapeno
    • 1-2 zielone papryczki chilli
    • 1 puszka pomidorów
    • 1/2 szkl. kukurydzy z puszki
    • 2 szkl. startego żółtego sera cheddar
    • 1 szkl. posiekanej cebuli czerwonej
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka oregano
    • 2 łyżki oleju
    • 2 łyżeczki soli

    Sos:

    • 6 papryk czerwonych
    • 2 papryczki chilli
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka majeranku
    • 1 łyżka kminku
    • oliwa do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Papryczki jalapeno i chilli umyj, oczyść z gniazd nasiennych i drobno pokrój. Czosnek i cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Wołowinę podsmaż na suchej patelni aż wyparują wszystkie soki. Dodaj 2 łyżki oleju, pokrojone papryczki, posiekany czosnek i cebulę – smaż do miękkości. Dodaj pomidory z puszki, kukurydzę, fasolę i 1 szklankę sera tartego. Wszystko wymieszaj i dopraw oregano i solą.

Przygotuj sos: papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Następnie ugotuj je do miękkości w małej ilości wody (wodę pozostaw). Czosnek obierz i posiekaj drobno. Papryki zmiksuj z czosnkiem. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj zmiksowaną paprykę z czosnkiem, kminek, majeranek i chwilkę podsmaż. Podlej sos wywarem z gotowanej papryki.

Placki tortilli nadziewaj farszem i zwijaj w rulon. Następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym, polej sosem i posyp resztą sera. Zapiekaj ok. 15–20 min w temp. 220°.


Komentarze

Podobne przepisy