Farfalle duszone z brokułami

Farfalle duszone z brokułami

  • 00:55
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 4 brokuły (ok. 1 kg)
    • 25 dag makaronu farfalle (kokardki)
    • pęczek cebulki dymki
    • 4-5 ząbków czosnku
    • łyżeczka drobno posiekanego świeżego imbiru
    • ćwierć łyżeczki pokruszonego chilli
    • 4 łyżki sosu ostrygowego
    • 2 łyżki oleju arachidowego
    • 2 łyżki masła
    • łyżka oleju sezamowego
    • ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Z umytych brokułów odciąć łodygi (wykorzystać do przygotowania puree lub zupy), a główki podzielić na różyczki. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z łyżeczką masła, wrzucić różyczki brokułów, gotować przez 3-4 min, wyjąć łyżką cedzakową i na durszlaku przelać zimną wodą, dokładnie osączyć.

Dymki razem ze szczypiorem drobno pokroić, czosnek posiekać. W woku lub na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać olej arachidowy i na silnym ogniu przez chwilę smażyć cebulki, czosnek i imbir, a potem także brokuły (3–4 min).
Zdjąć z ognia, dodać sos ostrygowy, olej sezamowy, pozostałe masło, pieprz, sól i chilli, mieszać, aż masło się rozpuści, a wszystkie składniki połączą.

Wodę po brokułach ponownie doprowadzić do wrzenia i ugotować w niej makaron na półtwardo, odcedzić (3/4 szklanki tego wywaru pozostawić). Przyprawione brokuły postawić na małym ogniu i dokładnie wymieszać z makaronem, dolewając stopniowo tyle pozostawionej wody, aby danie było lekko wilgotne.


Komentarze