Farfalle z mięsem i grzybami shitake w sosie serowym z szałwią

Farfalle z mięsem i grzybami shitake w sosie serowym z szałwią

  • 00:40
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 8 grzybów shitake
    • 100 g mięsa mielonego
    • 150 g makaronu kokardki
    • 5 ząbków czosnku
    • 1 łyżeczka chilli w proszku
    • 2 łyżki oleju
    • 1 żółtko

    Sos:

    • 100 g sera gorgonzoli
    • 10 g masła
    • ok. 80 ml mleka
    • garść listków szałwii
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Grzyby umyj i odetnij nóżki. Dwa z nich oraz wszystkie odcięte nóżki posiekaj w małą kostkę. Mięso mielone podsmaż na suchej patelni, dodaj olej, wrzuć posiekane grzyby, chilli, obrany i wyciśnięty czosnek, sól do smaku. Duś około 10 min na średnim ogniu, stale mieszając. Mięso przełóż do miski i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wymieszaj z 1 żółtkiem.

Kapelusze grzybów ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Z mięsa formuj w dłoniach małe luźne gałeczki. Każdą gałeczkę ułóż na środku kapelusza i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200˚ przez ok. 15 min.

Makaron ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE według wskazówek na opakowaniu. Odcedź. Do rondelka wlej mleko, zagotuj, zmniejsz ogień, dodaj masło oraz ser gorgonzola. Powoli podgrzewaj stale mieszając, aż do rozpuszczenia się sera. Na koniec dodaj porwane w palcach listki szałwii, świeżo mielony pieprz i ewentualnie sól do smaku. Wszystko wymieszaj i zdejmij z ognia. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, nakładaj na talerz, a na wierzchu połóż nadziewane kapelusze grzybów.


Komentarze