Fasola po meksykańsku

Fasola po meksykańsku

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • oliwa z oliwek
    • 3 duże czerwone cebule
    • 50–70 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego lub zmielonej szynki
    • 2 litrowe słoiki papryki konserwowej, najlepiej pomidorowej
    • 3 małe papryczki chilli
    • 4 ząbki czosnku (wg uznania)
    • 70 dag pomidorów
    • słoik ogórków konserwowych
    • 3–4 puszki fasoli czerwonej
    • mała puszka kukurydzy (jeśli ktoś lubi)
    • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano, majeranek, kostka rosołowa wołowa, maggi, papryka słodka oraz ostra, imbir
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Najlepiej użyć dużego garnka około 5-6 litrów. 2 z 3 cebul drobno posiekać i wrzucić do garnka na 4–5 łyżek rozgrzanej oliwy z oliwek. Zeszklić cebulę na wolnym ogniu. Trzecią cebulę pokroić w krążki i dodać na już zeszkloną cebulę.

W tym samym czasie co krążki, należy wrzucić do garnka mielone mięso i delikatnie rozdrabniając doprowadzić do całkowitego wymieszania z cebulą, gotując stale na wolnym ogniu. Paprykę konserwową pokroić w kostkę i po podsmażeniu mięsa z cebulą dodać paprykę. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w ćwiartki lub w mniejsze kawałki np. na 8 części.

Gdy papryka z mięsem oraz cebulą w garnku puści wodę, należy dolać wodę ze słoika po papryce (około 1/2 szklanki) pamiętając, że potrawę trzeba często mieszać, żeby nie przywarła do dna garnka. Tak pokrojone pomidory należy dodać do gotującej się potrawy. Wszystko gotować przez około 30–40 minut często mieszając i doprowadzając do w zasadzie całkowitego rozgotowania się pomidorów.
Kontroluj poziom gęstości, dolewając co jakiś czas po 100 g marynaty po papryce (nie może być za gęste, żeby się nie przypaliło).

Papryczki chilli zetrzeć na tarce na małych oczkach i dodać do potrawy. Przecisnąć czosnek i także dodać. Pokroić ogórki konserwowe w kostkę, dodać do garnka i gotować wszystko na wolnym ogniu przez dziesięć minut. Po tym czasie wstrząsnąć puszkami fasoli tak, aby osad się wymieszał, otworzyć i dodać razem z zalewą fasolową. Dodać przyprawy do smaku wg uznania – bazylię, tymianek, oregano oraz majeranek. Powinno być sporo – około 1 płaskiej łyżeczki z każdego z ziół. Zaś pieprz, sól, imbir, paprykę słodką oraz ostrą najlepiej dodawać w trakcie gotowania i po prostu smakować. Smacznego.


Komentarze