Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 0,5 kg fasoli Jaś
    • 0,3 kg wędzonki
    • 0,2 kg kiełbasy typu zwyczajna
    • duża cebula
    • 2-3 ząbki czosnku
    • przecier pomidorowy
    • liść laurowy
    • ziele angielskie dwa trzy ziarna
    • majeranek
    • przyprawa do zup typu warzywko
    • olej do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Fasolę namoczyć, najlepiej dzień wcześniej. Namoczoną fasolę gotować w wodzie, w której była moczona, po uprzednim dodaniu liścia laurowego, ziela angielskiego. Przyprawić przyprawą do zup. Gdy będzie lekko obgotowana, dodać pokrojoną w kostkę wędzonkę i tak gotować aż fasola będzie miękka.

Cebulę pokroić w cienkie półkrążki, kiełbasę pokroić w kostkę. Na patelnię wlać olej i smażyć na niej cebulę do zeszklenia. Dodać kiełbasę i rozgnieciony czosnek. Smażyć około 5 minut na średnim ogniu. Na patelnię wlać przecier pomidorowy i podgrzewać, aż się zagotuje.

Zawartość patelni dodać do ugotowanej fasoli i wymieszać. Dusić na wolnym ogniu około 15 minut. Na koniec dodać roztarty w rękach majeranek, chwilę gotować i podawać.


Komentarze