Fasolka szparagowa w kwaśnym sosie z mielonką

Fasolka szparagowa w kwaśnym sosie z mielonką

  • 01:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • fasolka szparagowa 60 dag
    • mielonka wieprzowa 25 dag
    • cebula 1 szt.
    • tłuszcz 4 dag
    • mąka 2 łyżki płaskie
    • pomidory 1 szt.
    • natka pietruszki
    • kwasek cytrynowy
    • pieprz do smaku
    • cukier
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Oczyszczone strąki fasolki gotujemy w niewielkiej ilości wody z 1 łyżką cukru i (jeśli ktoś lubi i ma – gałązką cząbru). Fasolkę odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. Drobno pokrojoną cebulę podsmażamy na tłuszczu, dodajemy mąkę i zasmażamy ją.

Zasmażkę rozprowadzamy dwoma szklankami wywaru, w którym gotowała się fasolka i zagotowujemy.

Mielonkę drobno kroimy i dodajemy do wywaru razem z fasolką, gotujemy wszystko przez kilka minut. Gotową potrawę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Po zestawieniu z ognia do potrawy dodajemy obranego ze skórki i drobno pokrojonego pomidora oraz posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.


Komentarze