Fasolka szparagowa z ryżem curry

Fasolka szparagowa z ryżem curry

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
    • 200 g ryżu basmati
    • 1 duża cebula
    • 60 g rodzynek
    • 2 cm świeżego korzenia imbiru
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 2 łyżeczki masła
    • przyprawy: curry, sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej oliwę i zacznij smażyć cebulę. Kiedy cebula się lekko zrumieni, dodaj pokrojony imbir i rodzynki. Poczekaj, aż rodzynki spuchną, a następnie dodaj łyżeczkę przyprawy curry. Mieszając, smaż jeszcze przez 5 sekund, po czym dodaj ugotowany ryż oraz pieprz i całość zamieszaj. Przykryj pokrywką i odstaw. Fasolkę szparagową ugotuj na parze do miękkości. Na talerze nałóż porcję ryżu i fasolki. Na wierzch połóż po łyżeczce masła.


Komentarze