Fasolowa zupa meksykańska

Fasolowa zupa meksykańska

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g fasoli czerwonej lub brązowej
    • 40 g słoniny
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 papryczka jalapeno
    • 50 g sera twardego
    • przyprawy: majeranek, sól, tymianek, listek laurowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Fasolę umyj i pozostaw na noc w wodzie, aby zmiękła. Cebulę obierz i przekrój na połowę. Cebulę połącz z fasolą, dodaj majeranek, sól i liść laurowy. Zalej wszystko ok. 1 l wody i gotuj wszystko, aż fasola będzie miękka.

Następnie przecedź wywar do miseczki, a z tego co pozostanie wyjmij liść laurowy i zmiksuj.  Z papryczki wyjmij gniazda nasienne i posiekaj w kosteczkę, czosnek obierz i wyciśnij przez praskę. Następnie na patelni stop słoninę i podsmaż czosnek wraz z jalapeno (ok. 1 min), dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i rozrzedź ok. 2 łyżkami wywaru z fasoli. Przesmaż chwilkę wszystko, dodaj zmiksowaną fasolę i wymieszaj. Następnie zalej całość wywarem z fasoli i majeranku. Dopraw świeżym tymiankiem. Możesz wszystko ponownie zmiksować i podgrzać. Przed podaniem posyp zupę startym serem żółtym. Podawaj z plackami tortilla.


Komentarze