Faszerowana kaczka pieczona w całości z jabłkami

Faszerowana kaczka pieczona w całości z jabłkami

  • 03:30
  • 8 porcji
  • Trudny

Składniki

    • 2 kg kaczka cała
    • przyprawy: sól, czarny pieprz, majeranek

    Dekoracja:

    • 300 g jabłek
    • 100 g cebuli
    • 2-3 gałązki natki pietruszki
    • majeranek

    Nadzienie:

    • 200 g podrobów drobiowych (wątróbka, serca, żołądki)
    • 200 g łopatki wieprzowej
    • 50 g boczku wędzonego
    • 1 cebula biała
    • 2 ząbki czosnku
    • 30 g rodzynek
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 1 jajko
    • 20 g masła
    • skórka z 1/4 cytryny
    • 40 g bułki pszennej
    • 100 ml mleka 3,2%
    • 40 ml śmietanki 30%
    • przyprawy: sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kaczkę dokładnie oczyść. Odetnij skrzydełka na łączeniu V. Odetnij również zbędny tłuszcz przy rozcięciu kaczki od podbrzusza. Przełóż kaczkę do formy porcelanowej, w której będzie pieczona. Mięso dobrze natrzyj solą i świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Odstaw kaczkę do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Żołądki i łopatkę wieprzową drobno zmiel. Serca i wątróbkę dokładnie oczyść i pokrój w drobną kostkę, następnie dodaj do mielonego mięsa. Boczek pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój drobno i dodaj do masy. Bułkę pszenną pokrój na kromki i zalej mlekiem, aby namokła. Po paru minutach dokładnie ją odciśnij i dodaj do masy.

Następnie wlej śmietankę. Natkę pietruszki posiekaj, a skórkę z cytryny zetnij cienko nożem i drobno pokrój. Dodaj razem do masy. Całość przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Teraz wbij całe jajko. Masę wymieszaj mikserem na wolnych obrotach. Na koniec dodaj rodzynki.

Przygotowane nadzienie włóż łyżką do kaczki – staraj się dopychać farsz, aby dobrze przylegał do wnętrza kaczki. Zepnij całość, wbijając patyczki bambusowe przez skórę od góry aż do kupra, a także jedną wykałaczkę przy otworze przy nodze. Przygotuj bawełnianą nić kuchenną, złóż ją na dwie części. Załóż nić na górny patyczek i skrzyżuj końce. Zawijaj o kolejne wykałaczki, sznurując do końca. Wstaw kaczkę do piekarnika i piecz w temperaturze 170° przez 2,5–3 godziny.

Jabłka umyj i przekrój w ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne. Przełóż do miski lub formy porcelanowej. Cebulę obierz i pokrój w paski, następnie dodaj do jabłek. Przypraw całość majerankiem. Na 15 minut przed końcem pieczenia obłóż kaczkę jabłkami i cebulą, dodaj masło i piecz jeszcze do zrumienienia się owoców i cebuli.

Wyjmij kaczkę z piekarnika. Przełóż ją na deskę. Każdy patyczek bambusowy okręć, a następnie wyjmij. Widelcem pociągnij za nić kuchenną od góry i delikatnie odrywaj od skóry. Odetnij koniec nici wraz kuprem. Przekrój kaczkę na pół wzdłuż od szyi. Mocno naciskaj nożem, aby przekroić kręgosłup. Połóż połówki farszem do deski. Z połówek wytnij udka wraz z farszem, a następnie pod kątem przetnij filet na dwie części.

Wyjmij farsz na brzeg deski i pokrój na porcje. Farsz połóż na środku talerza. Elementy kaczki ułóż w jednej linii obok farszu. Poukładaj dekoracyjnie jabłka, a pomiędzy połóż rumianą cebulkę. Polej sosem z pieczenia kaczki. Do dekoracji najlepiej pasuje młoda natka pietruszki.


Komentarze