Faszerowana noga kaczki

Faszerowana noga kaczki

  • 01:00
  • 2 porcje
  • Trudny

Składniki

    • 2 nogi kaczki
    • 2 cebule
    • 200 g pieczarek
    • 1 jajko
    • 2 łyżki listków majeranku
    • olej do smażenia
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Nogi kaczki umyj i podetnij błony tuż przy mięsie, aby zdjąć skórę z nóg kaczki. Skórę ściągnij powoli, uważnie, aby jej nie uszkodzić. Gdy już dojdziesz do podudzia (tuż przy kostce), odrąb udko, zostawiając kostkę ze skórą. Mięso oddziel od kości ostrym nożem i zmiel w maszynce do mięsa. Cebulkę drobno posiekaj, pieczarki umyj i pokrój w plastry. Następnie przesmaż na ok. 2 łyżkach oleju przez ok. 20 min, do momentu aż pieczarki puszczą sok. Grzyby z cebulką dodaj do zmielonego mięsa z kaczki. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj świeży majeranek i wymieszaj.

Ściągniętą skórę napełnij przygotowanym farszem i zaszyj tak, aby zachować kształt nogi kaczki. Faszerowaną nogę zawiń w folię aluminiową i piecz ok. 30 min w temp. 200°. Po wyjęciu obsmaż nogę (pod przykryciem) z obu stron na ok. 4 łyżkach oleju. Przed podaniem usuń nitki. Podawaj z ziemniakami z wody i sałatą.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze