Faszerowane łódeczki

Faszerowane łódeczki

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 460 g mąki pszennej typ 500
    • 20 g świeżych drożdży
    • 150 ml ciepłej wody
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • 3 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 kg filetów z kurczaka
    • 1/2 kg pomidorów bez skórki i pestek
    • 1 papryka czerwona
    • 1 cebula
    • 1 natka pietruszki
    • 1 papryczka chilli
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 puszka czerwonej fasoli
    • 150 g sera mozzarella
    • 1/2 łyżeczki oregano
    • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
    • 1/2 łyżeczki całego kminku
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Drożdże rozpuść w wodzie. Do mąki wlej drożdże i dodaj jogurt, a następnie wyrób ciasto. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, pokrojony w kosteczkę filet z kurczaka podsmaż na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. W czasie gdy kurczak się smaży, utrzyj w moździerzu kminek, kolendrę i szczyptę soli. Po zarumienieniu się kurczaka dorzuć utarte przyprawy, wyciśnięty czosnek oraz posiekaną papryczkę chilli. Smaż chwilę, następnie dodaj posiekaną w kostkę cebulę i paprykę. Smaż do momentu zmiękczenia papryki. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory i oregano. Kiedy pomidory rozmiękną, dodaj fasolę i posiekaną natkę pietruszki. Zdejmij z ognia i wymieszaj z pokrojoną w kostkę mozzarellą. Odstaw na 5 min do przestygnięcia.  

Ciasto podziel na 8 równych części i każdą kolejno rozwałkuj na okrągły placek. Na placki nałóż farsz i uformuj łódeczki. Ważne, aby dobrze zagiąć końcówki. Wtedy nie rozkleją się podczas pieczenia. Wstaw łódeczki do piekarnika nagrzanego na 200º i piecz 25 minut. Danie to smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Komentarze