Faszerowane pieczone pomidory

Faszerowane pieczone pomidory

  • 01:00
  • 8 porcji
  • 180 kcal
  • Prosty

Składniki

    • 8 dużych dojrzałych pomidorów
    • 225 g mielonej wieprzowiny
    • 1 łyżka masła
    • 4 kromki suchego pszennego chleba
    • 2 jajka
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • olej słonecznikowy do wysmarowania formy do pieczenia
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Z każdego pomidora ścinamy wierzch. Łyżeczką wydrążamy miąższ wraz z pulpą, nie uszkadzając skórki. Odkładamy pomidory na pół godziny na papierowy ręcznik przecięciami do dołu, by odciekły.

2

Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy mielone mięso. Lekko je rumienimy.

3

Przekładamy mięso do miski. Dodajemy pokruszony chleb, rozkłócone jajka, posiekaną natkę pietruszki, drobno posiekany czosnek i gałkę.

4

Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

5

Powstałą masą nadziewamy pomidory. Na wierzchu każdego układamy ścięty wcześniej wierzch. Przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem słonecznikowym, przykrywamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 30 min. Podajemy na ciepło.
 


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze