Faszerowany boczek podany z konfiturą karmelowo-cebulową

Faszerowany boczek podany z konfiturą karmelowo-cebulową

  • 01:45
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1,5 kg boczku
    • 5 ząbków czosnku
    • 200 g cebuli
    • 4 g słodkiej papryki
    • 30 g masła
    • 60 g cukru
    • 100 ml wina białego
    • 20 ml octu winnego balsamicznego
    • 4 g majeranku
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 4 ziarna pieprzu czarnego
    • natka pietruszki do dekoracji
    • pieprz czarny ziarnisty
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Boczek umyj pod zimną wodą i wytnij ewentualne kości i chrząstki. Jeśli ma skórę na wierzchu, zetnij ją. Obierz czosnek i cebulę. Czosnek posiekaj drobno i przełóż do moździerza. Dodaj paprykę, majeranek, sól oraz pieprz czarny w ziarnach. Wszystko zgnieć razem na gładką masę. Następnie łyżką nałóż na rozłożonym płacie boczku. Mięso zroluj w poprzek włókien (czyli szerszą stroną).

Gotowy boczek przełóż do rękawa do pieczenia. Zawiń brzegi folii i podłóż pod boczek. Przygotuj pętle z kuchennego sznurka i owiń mięso w folii. Dzięki temu boczek nie rozpadnie się po upieczeniu, a folia zabezpieczy mięso przed wyschnięciem.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°. Mięso wstaw do pieczenia w rondlu na ok. 1,5 godziny. Do piekarnika włóż blachę z wodą, która podczas pieczenia będzie parować i utrzymać odpowiednią wilgotność.

W czasie pieczenia pokrój cebulę w drobną kostkę. W rondelku podgrzewaj powoli cukier do uzyskania lekkiego karmelu PORADA KONTEKSTOWA - KARMELIZOWANIE. Następnie dodaj masło i cebulę. Wlej białe wino i gotuj powoli aż cebula zmięknie i zacznie się karmelizować. Wtedy dolej jeszcze ok. 100 ml wody i włóż gałązkę rozmarynu. Konfiturę cebulową dopraw solą i octem winnym. Zredukuj ponownie płyn w cebuli i odstaw gotową konfiturę do ostygnięcia.

Upieczony boczek schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc), następnie odwiń sznurek, zdejmij folię i pokrój na plasterki. Rozłóż dekoracyjnie na półmisku i udekoruj konfiturą z cebuli oraz listkami natki pietruszki.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze