Faworki drożdżowe

Faworki drożdżowe

  • 01:15
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 5 żółtek
    • 1 kg mąki
    • 100 g drożdży
    • 2 szkl. mleka
    • 1/2 szkl. oleju
    • 1/4 kostki margaryny
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 1/2 l oleju do pieczenia
    • cukier puder do posypania
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mleko podgrzej, ale nie gotuj. Następnie odlej 1/3 szklanki. Drożdże rozpuść w odmierzonej ilości ciepłego mleka, dodaj cukier waniliowy i 2 łyżki mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 min.

Olej i margarynę stop powoli, na wolnym ogniu w garnuszku, ale nie gotuj. Następnie przestudź i dodaj żółtka – dokładnie wszystko wymieszaj. Do miski wsyp przesianą mąkę, szczyptę soli, podgrzane składniki i wyrośnięte drożdże. Ciasto najpierw wymieszaj łyżką, a potem starannie wyrób rękami. Gotowe przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 min.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na dwie części i rozwałkuj na ok. 0,5 cm placki. Każdy z nich krój w 15 cm paski, w środku zrób nacięcie i przełóż przez nie faworka.

W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz. Faworki kładź i smaż z obu stron na złoty kolor. Osącz następnie z nadmiaru tłuszczu, wykładając je na ręcznik papierowy. Przed podaniem obsyp faworki przez sitko cukrem pudrem.


Komentarze