Faworki orzechowe

Faworki orzechowe

  • 01:40
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
    • 200 g mąki
    • 3 żółtka
    • 1/2 szkl. białego wina półsłodkiego
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 2 szkl. oleju do smażenia
    • cukier puder do posypania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym i wymieszaj z winem. Stopniowo dosypuj do nich mąkę i zmielone orzechy. Rękami zagnieć na gęste ciasto, następnie długo bij je wałkiem. Gotowe włóż do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkuj jak najcieniej i pokrój na paski o wymiarach 3x10 cm. Każdy przetnij w środku wzdłuż i przewiń przez otwór.

W rondlu rozgrzej tłuszcz i smaż w nim faworki z obu stron na złoto. Następnie osącz z nadmiaru tłuszczu, przekładając je na papierowy ręcznik. Na koniec obsyp przez sitko cukrem pudrem.


Komentarze