Faworki piwne

Faworki piwne

  • 02:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 szkl.mąki
    • 1/2 szkl. piwa
    • 1 kostka margaryny
    • 1 łyżka octu
    • 2 szkl. oleju do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Margarynę bardzo mocno schłodź, tak aby była bardzo twarda. Następnie zetrzyj ją na tarce z dużymi oczkami i wymieszaj powoli z mąką przesianą przez sito. Wlej piwo oraz ocet i zagnieć ciasto. Gotowe wstaw na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie wyjmij ciasto i rozwałkuj dość cienko na oprószonej mąką stolnicy. Wycinaj szklanką kółeczka. Każdy krążek natnij od brzegu do środka i uformuj kapelusik. Kapelusiki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, by się nie stykały. Kapelusiki smaż luźno na rozgrzanym wcześniej oleju przez ok. 8 min do momentu aż się zarumienią na złoto. Po usmażeniu jeszcze ciepłe polukruj lub posyp cukrem pudrem.


Komentarze