Faworki tradycyjne

Faworki tradycyjne

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 i 1/2 szkl. mąki krupczatki
    • 4 żółtka
    • 1 łyżka octu (lub spirytusu)
    • 3–4 łyżki gęstej śmietany
    • cukier puder do posypania
    • ok. 1/3 litra oleju lub 3/4 kostki smalcu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mąkę wymieszaj ze śmietaną, zrób wgłębienie, dodaj żółtka i ocet. Wyrób starannie ciasto. Kilkakrotnie składaj, wałkuj i uderzaj tłuczkiem tak, aby utworzyły się pęcherze na powierzchni ciasta. Używaj możliwie najmniejszą ilość mąki do podsypywania w trakcie wałkowania. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Po tym czasie, całe ciasto rozwałkuj jak najcieniej, podsypując mąką, ale nadal bardzo małą ilością – inaczej ciasto stwardnieje. Ciasto pokrój na paski szerokości ok. 3 cm i długości i ok. 10 cm. Każdy pasek przetnij w środku wzdłuż, zostawiając po 1,5 cm z każdego boku i przewiń przez otwór. 

W rondlu roztop smalec lub olej i do gorącego wrzuć kawałeczek ciasta. Jeśli faworek od razu wypłynie, tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany. Za pomocą pędzelka z surowych faworków strząśnij nadmiar mąki, po czym wrzucaj do tłuszczu i smaż z obu stron na jasnozłoty kolor. Osącz faworki z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem.


Komentarze