Faworkowe choineczki

Faworkowe choineczki

  • 01:00
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 i 1/2 szklanki mąki
    • 4 żółtka
    • 1 łyżka spirytusu lub octu
    • 3 - 4 łyżki gęstej śmietany
    • cukier puder do posypania
    • ok. 1/3 litra oleju lub ¾ kostki smalcu

    Dekoracja:

    • wstążka
    • lentilki
    • gwiazdki z marcepanu
    • papilotki

    Przybory:

    • patyczki do szaszłyków
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Z żółtka, mąki, śmietany i łyżki octu wyrób ciasto. Kilkakrotnie składaj, wałkuj i uderzaj tłuczkiem tak, aby utworzyły się pęcherze na powierzchni ciasta. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.

Następnie rozwałkuj całość na jak najcieńszy placek, przez cały czas podsypując mąką. Następnie wycinaj okręgi o różnej średnicy (wykorzystaj różnej wielkości nakrętki, szklanki, kubki, filiżaneczki, kieliszki).

Każde kółeczko ponacinaj wokół nożem na głębokość ok. 1 cm, a następnie składaj kółka po ok. 10 sztuk (od największego do najmniejszego), smarując środek białkiem z jajek (podczas łączenia ściskaj lekko krążki w środku tak, aby się skleiły).

Nabij kółeczka na długi patyczek do szaszłyków i smaż w rozgrzanym oleju z każdej strony, obracając w palcach patyczek. W trakcie smażenia drugim patyczkiem lekko odchylaj przywierające do siebie kółeczka z ciasta, uważając żeby nie odkleiły się od środka.

Po usmażeniu, odłam końcówkę patyczka, tak aby choinki z faworków mogły stać. Na dole, wokół pozostałej części patyczka zawiąż wstążkę i włóż do papilotków. Na sam czubek choinki nasadź gwiazdkę wyciętą z marcepanu, a pomiędzy „gałązki” powkładaj  „bombki” (kolorowe lentilki) i obsyp cukrem pudrem.

Z podanych składników zrobisz 2 - 3 choinki.


Komentarze