Faworkowe wiatraki

Faworkowe wiatraki

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • ​85 ml gęstej śmietany
    • 2 żółtka
    • 1 białko
    • 130 g mąki pszennej
    • 100 g marmolady
    • 5 g cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka octu lub spirytusu
    • olej do głębokiego smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Z mąki, żółtek, śmietany i łyżeczki octu ugnieć gładkie ciasto. Po wyrobieniu przez chwilę ubijaj ciasto wałkiem (od ilości ubijania, zależy ilość bąbelków w cieście).

2

Ciasto wałkuj po kawałku na bardzo cienkie placki (nie grubsze niż 2 mm). Rozwałkowane ciasto pokrój radełkiem na dziesięciocentymetrowe kwadraty.

3

Ponacinaj kwadraty po przekątnej na ok. 2–3 cm. Smarując ciasto cienką warstwą białka, posklejaj wiatraczki.

4

W rondelku rozgrzej olej. Do rozgrzanego oleju wkładaj wiatraczki i smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osusz wiatraczki na ręczniku papierowym. Na środku każdego zrób mały kleks z podgrzanej marmolady i oprósz cukrem pudrem.


Komentarze