Fenkuł z grilla z dressingiem pomarańczowym

Fenkuł z grilla z dressingiem pomarańczowym

  • 00:40
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 szt. kopru włoskiego
    • 40 ml oliwy
    • 50 g oliwek czarnych
    • 40 g cebulki szalotki
    • 1 pomarańcza
    • 1/2 cytryny
    • 1/2 papryczki chilli
    • 2 gałązki kopru
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Koper włoski umyj i przekrój na pół. Wytnij ze środka łykowaty głąb i przekrój na ćwiartki, a te jeszcze na ósemki. Przełóż do miski, wlej połowę porcji oliwy, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość wymieszaj i odstaw, aby fenkuł nabrał smaku.

Papryczkę chilli pokrój drobno, a cebulkę i oliwki w kosteczkę. Przełóż warzywa do miseczki. Obierz pomarańczę ostrym nożem. Wytnij segmenty owocu spomiędzy poszczególnych warstw, a sok odciśnij do pokrojonych warzyw – będzie on bazą sosu. Filety z pomarańczy odłóż. 

Warzywa w dressingu przypraw jeszcze solą i świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Koperek pokrój i dodaj do warzyw. Wlej resztę oliwy i gotowy dressing odstaw na czas grillowania fenkuła. 

Na ruszcie poukładaj ćwiartki kopru włoskiego i opiekaj regularnie z każdej strony. Jak tylko dobrze się zrumienią i będą miękkie, przełóż na półmisek i od razu zalej sosem pomarańczowym. Poukładaj na wierzchu cząstki pomarańczy i dekoruj listkami kopru z fenkuła.


Komentarze