Fiety z kurczaka owinięte szynką

Fiety z kurczaka owinięte szynką

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 filety z piersi kurczaka
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    • sól, ostra papryka mielona
    • 8 cienkich plastrów wędzonej szynki (najlepiej taka szczególnie aromatyczna)
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 cebula
    • 3 selery naciowe
    • 3 marchewki
    • 2 małe cukinie
    • 1 łyżka koncentratu z pomidorów
    • 1/2 szkl.wytrawnego białego wina
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
    • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso opłukać zimną wodą i osuszyć. Oliwę podgrzać na patelni i podsmażyć filety na brązowo. Zdjąć z patelni, oprószyć rozmarynem, solą, papryką, każdy filet zawinąć w dwa plastry szynki.

Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę, marchew i seler oczyścić, cukinię umyć, wszystko pokroić w słupki, koncentrat wymieszać z winem. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać cebulę i zeszklić. Dodać warzywa i czosnek, podsmażyć. Wlać koncentrat rozprowadzony w winie, dodać sól i paprykę do smaku.

Mięso ułożyć na warzywach i dusić przez 15 min pod przykryciem na małym ogniu. Wyjąć gotowe filety, ułożyć je na podgrzanych talerzach i trzymać w cieple. Do warzyw dodać skórkę cytryny i pietruszkę, ułożyć je na talerzach obok mięsa. Podawać na gorąco. Smacznego!


Komentarze