Figi pieczone z miodem i rozmarynem

Figi pieczone z miodem i rozmarynem

  • 00:25
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 figi 
    • 2 łyżki miodu 
    • 1 gałązka rozmarynu 
    • 250 ml soku pomarańczowego 
    • 70 g cukru 
    • 20 g masła 
    • 2 g imbiru 
    • szczypta cynamonu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Figi umyj i przetnij nożem na krzyż, jednak nie docinaj do końca. Każdą figę rozłóż po nacięciu i ułóż na półmisku. Polej owoce miodem i posyp cynamonem. Igły rozmarynu poszarp zaczynając od łodygi i rozrzuć na owocach. Jego aromat spotęguje smak fig.

2

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200° i wstaw figi do pieczenia. W tym czasie w rondelku podgrzej cukier na lekki karmel i, gdy zacznie robić się brązowy, wlej do niego sok pomarańczowy. Gotuj przez kilka minut, aż karmel rozpuści się, a sos zgęstnieje.

3

Do gotowanego sosu dodaj jeszcze pokrojony w plasterki imbir. Na koniec dodaj też świeże masło, aby sos był gładki i nabrał szklistości.

4

Wylej sos pomarańczowy na talerz i ułóż pieczone figi. Podawaj jeszcze gorące.


Komentarze