Figi zapiekane z serem owczym podane na sałatce

Figi zapiekane z serem owczym podane na sałatce

  • 00:25
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 figi 
    • 100 g owczego sera feta 
    • 100 g sałaty rukoli 
    • 50 g orzechów włoskich 
    • 6 czarnych oliwek 
    • 20 g miodu 
    • 20 ml oliwy 
    • 1/2 cytryny 
    • 50 g pomidorków koktajlowych 
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rozgrzej piekarnik do temp. 180°. Figi umyj i przetnij nożem na krzyż, ale nie docinaj do końca.

2

Posyp figi owczym serem, następnie polej miodem i wstaw do piekarnika na ok. 10-12 min. Ser powinien się lekko zrumienić. Upieczone figi wyłóż na półmisek. Dodaj do nich czarne oliwki.

3

Orzechy włoskie posiekaj i przełóż do miski. Spryskaj je sokiem z cytryny i polej oliwą, a na koniec przypraw solą i pieprzem.

4

 Sałatę rukola wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny. Pokrój pomidorki koktajlowe i wymieszaj z sałatą. Połóż sałatkę pomiędzy pieczone figi i posyp orzechami. Na koniec polej danie miodem z pieczenia.


Komentarze