Filet drobiowy z sosem śmietanowo-pieczarkowym

Filet drobiowy z sosem śmietanowo-pieczarkowym

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • gruby makaron
    • dwa filety z piersi kurczaka
    • 1/2 kg pieczarek
    • szklanka śmietany 18%
    • oliwa z oliwek
    • nać pietruszki
    • zioła prowansalskie
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę przysmażamy na oliwie z oliwek, aż do chwili gdy nabiorą złocistego koloru, przy jednoczesnym zachowaniu miękkości i soczystości.

Osobno dusimy pokrojone na plasterki pieczarki do momentu, aż wypuszczą soki.
Mięso mieszamy z pieczarkami i pozwalamy im przez około 5 minut wspólnie się podgotować, aby posmak pieczarki przeniknął drób.

Następnie dodajemy śmietanę tworząc aksamitny sos, który dodatkowo możemy przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi wedle własnego upodobania. Całość podajemy wraz z grubym makaronem lub świderkami albo muszelkami przyozdobione nacią z pietruszki.


Komentarze