Filet kurczaka w sosie kaki

Filet kurczaka w sosie kaki

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 pojedynczy filet z kurczaka
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 łyżki oliwy do smażenia
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • przyprawy: sól, pieprz

    Sos słodko-kwaśny z kaki:

    • 1 kaki
    • 1 papryczka chilli czerwona
    • 2 łyżki musztardy francuskiej
    • 1 łyżka papryki słodkiej
    • 1 łyżka octu jabłkowego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Fileta z kurczaka umyj, obierz z błon, przekrój wzdłuż na 2 części. Następnie skrop cytryną, dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż na oliwie na złoty kolor.

Przygotuj sos: papryczkę chilli przekrój wzdłuż i oczyść z nasionek. Kaki umyj i nieobrane pokrój na mniejsze części. Paprykę i kaki zmiksuj na gładką masę i dodaj do nich musztardę, ocet jabłkowy, cukier, zmiażdżone ząbki czosnku. Do rondelka wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek i dołóż paprykę z kaki – wszystko razem duś na małym ogniu ok. 10 min. Podawaj z usmażonym mięsem i świeżymi warzywami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze