Filet kurczaka z tymiankiem

Filet kurczaka z tymiankiem

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 podwójny filet z kurczaka
    • 10 gałązek świeżego tymianku
    • 2 garście czarnych oliwek
    • oliwa z oliwek do smarowania mięsa
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Podwójny filet przekrój na pół, aby uzyskać 2 pojedyncze części. Następnie rozbij je tłuczkiem, posól i popieprz z każdej strony. Na jednym z boków pojedynczego fileta poukładaj w poprzek całe oliwki i 5 gałązek tymianku. Całość zawiń w ciasny rulon, jak roladę. Zepnij w kilku miejscach wykałaczkami i posmaruj z wierzchu oliwą. Tę samą czynność powtórz z drugą połową filetu. Obie roladki zawiń luźno w folię aluminiową, włóż do piekarnika i piecz w temp. 190° przez ok. 35 min do momentu aż filety lekko się zarumienią.

Upieczone roladki krój w plasterki lub podawaj w całości. Przekrój poprzeczny tak zawiniętego filetu będzie bardzo dekoracyjny. Na koniec przybież jeszcze świeżymi ziołami i podawaj z ulubionym sosem.


Komentarze